Sprzęt gastronomiczny do kawiarni – co jest niezbędne?

Kawiarnie oraz cukiernie mają w menu wiele słodkości, ale powinny też czymś się wyróżniać. Jedne słyną z tortów bezowych, drugie z lodów rzemieślniczych, a inne z czekolady. Na rynku gastronomicznym znajdziemy kilka urządzeń, które pomogą urozmaicić menu – jak fontanna czekoladowa, naleśnikarka czy gofrownica.

Podstawą jest jakość, ale też ciekawe menu

W każdej kawiarni czy cukierni można zjeść podobne desery i wypić pyszną kawę. Trzeba przyznać, że lista słodkości oraz dań jest dość podobna. Możesz jednak zainwestować w sprzęt gastronomiczny i wyposażyć lokal w urządzenia, które pomogą urozmaicić menu i pozwolą powalczyć o klienta.

Sprawdzi się na przykład gofrownica, bo moda na gofry powraca, a także fontanna czekoladowa. Poza tym sprzęty też możesz też wypożyczać na przyjęcia, co pozwoli na dodatkowe zyski. Dobrą inwestycją będzie też profesjonalny robot kuchenny i blender do smoothie, bo koktajle też są teraz wśród trendów. Ciekawsza oferta wzbudzi zainteresowanie u dzieci, ale też u dorosłych, którzy lubią wysokiej jakości desery.

Fontanna czekoladowa

Jednym z urządzeń, które sprawdzą się w każdej cukierni jest profesjonalna fontanna czekoladowa. Pozwala nie tylko przygotować pyszną płynną czekoladę, ale też robi wrażenie wizualnie. Lokale, które dysponują takim urządzeniem, są chętnie wybierane przez rodziców, którzy chcą urządzić przyjęcia dla dziecka, dlatego warto zainwestować w taki sprzęt gastronomiczny. Do wyboru są różne smaki, m.in. czekolada klasyczna deserowa, mleczna czy biała. Każda maszyna może przyrządzić inną ilość płynnej czekolady – zależy to od modelu i jego wydajności, ale przede wszystkim od pojemności. Dostępne są fontanny domowe i półprofesjonalne, jednak w lokalu powinna to być maszyna w pełni profesjonalna.

Gofrownica do gastronomii

Jak już wspomnieliśmy, powraca moda na gofry – i to nie tylko na nadmorskich promenadach. Będzie to bardzo praktyczny sprzęt gastronomiczny również w kawiarni lub cukierni w każdym mieście. Poza tym nie musisz serwować ich jedynie w wersji na słodko, bo wiele osób preferuje gofry na słono – m.in. z jajkiem w koszulce, łososiem albo kozim serkiem. Podczas wyboru konkretnego modelu, zwróć uwagę na jej najważniejsze parametry – jak moc, materiał, z jakiego wykonano płytki, wielkość, kształt i liczbę gofrów, termostat i rodzaj zamykania. Gofrownice produkowane z myślą o gastronomii mają więcej mocy i solidną budowę, dzięki czemu sprawdzą się na co dzień mimo intensywnego użytkowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.